София прайд » Да бомбардираме за мир

Posted: юни 25, 2015 in България, Народопсихология, разни

Отдавна се чудя, дали изобщо да го напиша този текст. Всяка година го отлагам. Все си казвам, интелигентни хора са уж, ще им мине. Ама не… Честно казано, даже заглавие не мога да му измисля в момента. Следейки обаче социалните мрежи напоследък, се чувствам някак принуден да го направя. Защото това започва да прилича на поредния абсурд в тая държава. Прайда бил цивилизационен тест… Ъмм… на коя цивилизация всъщност? В кой век живеем? Някаква криворазбрана мода се превръща едва ли не в борба. Кой и за какво се бори? Май никой не знае.


Естествено, допускам че ще има много злоба и помия отгоре ми за всичко, което мисля, но в крайна сметка, няма ли най-накрая да се осъзнаете?!
Всъщност, не съм хомофоб. Не мразя и не осъждам хората за техните предпочитания. Даже смятам, че има много интелигентни, интересни и впечатляващи хомосексуалисти. Изобщо не ми пука кой какво, с кого и как го прави. И никога не ми е пукало. Защо обаче искате да го направите, така че да ми пука? Защо го навирате в лицето на хората? Продължавам да не разбирам.

– Какъв е този шум, Джеймс?
– Гей парад, милорд!
– И какво искат?
– Еднополова любов, милорд!
– Някой забранява ли им?
– …Не, милорд!
– Е, тогава защо вдигат този шум?
– Еми, педерасти, милорд!

И аз така, винаги съм се чудил. Ето, днес реших да се ограмотя. Казвам си, може би аз не съм разбрал правилно. Отварям http://sofiapride.org/za-praida/celi-na-praida/ и чета. След кратко разглеждане обаче изникват още въпроси. Тази година щял да бъде 8-ия прайд. Основната и краткосрочна цел на прайда била… Пичове… и пички… 7 години краткосрочно ли е? Какво точно свършихте за тея 7 години, освен да дразните националистите? Но да се върна на целта. Била равното третиране… Че аз не помня за последните 20 години да съм чул за неравно третиране. Не съм забелязал някъде да ме обслужат с предимство, защото съм хетеро. Даже съм сигурен, че ако не бях някъде имам по-големи шансове. Но всъщност това няма голямо значение. Колко по-равни искате да се чувствате от… равни?!
Стане ли дума за гей парад, тази снимка изплува веднага от спомените ми.

Наречете ме глупак, но не разбирам, защо хора, които (уж) се борят да не изглеждат различни, правят всичко възможно да изглеждат различни? Не ви ли идва на ума, че всъщност дискриминацията е само и единствено във вашите очи? Сякаш живеете в 70-те години на ХХ в. някъде в САЩ, където по това време хомосексуалността е незаконна. Преследват ли ви? Гонят ли ви? Лишени сте от образование, медицинско обслужване? От право на труд? Може да отговорите с „Да“ поне на един от тези въпроси? Да ви изненадам ли – за всеки един от вас има поне по четирима хетеросексуални, които имат същия отговор.
Съвсем скоро убиха от бой психично болен мъж в един мол. Това означава ли, че трябва да има мирно шествие на психично болни? Чакайте, ами майките, които искат да кърмят в мола? Сигурен съм, че ако се разровя малко, можем да организираме мирно шествие за всеки един ден от годината. Въпросът е защо? Кому е нужно? Постига ли изобщо някакви цели, освен да всява още повече раздор и да нагнетява напрежение между хората? От кога всъщност престъпленията срещу личността са различни, според вида омраза? Обидно е да приема, да ви кажа и не мога да го приема, че ако пребият хомосексуалист е по-различно от това да пребият психично болен човек, или който и да било друг.
Има нещо дълбоко сбъркано в идеята да искаш видими признаци за публична идентификация. Да искаш да се впишеш в някаква общност, крещейки че си различен. Трябваше да сте го разбрали за 7 години. Обществото не е съставено от хомофоби и тази дискриминация се случва по-скоро в главите ви. Преодолейте си я. От вас зависи. И пробвайте вече по друг начин. Със шествия май не се получава.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s